poniedziałek, 9 grudnia 2013

Gołąbki !!!

Gołąbki z czerwonej kapusty z mięsem i warzywami







Tym razem do odpowiedzi wywołałam gołąbki, nie są one jednak tradycyjne. Gołąbki z mięsem i warzywami i bez ryżu a na dodatek w sosie cytrynowym i posypane migdałami - czy może być coś lepszego? Spróbujcie sami!



Składniki na farsz:

  • 75 dag mięso mielone z indyka
  • 2 łyżki  oleju
  • łyżka masła
  • cebula duża
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler mały
  • 30 dag pieczarki
  • por
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka mąki
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



Sposób przygotowania:
  1. Przesmażyć drobno posiekaną cebule na maśle dodać posiekany czosnek i mięso z indyka. Po ok. 5 min.podlewamy winem białym wytrawnym. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Warzywa kroimy w paski. Rozgrzewamy na patelni oliwę i dusimy warzywa ok. 10 min.Przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
  3. Łączymy mięso z warzywami.
  4. Wycinamy głąb z kapusty, wkładamy do osolonego wrzątku, obgotowujemy i zdejmujemy liście.
  5. Ścinamy gruby nerw z liści a następnie nakładamy farsz.
  6. Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym podlewamy sosem i dusimy w piekarniku ok. 20 - 30 min.




Sposób przygotowania sosu:

Podgrzewamy delikatnie oliwę dodajemy sok z cytryny z miodem oraz wcześniej wyrobioną wodę z mąką. Chwilę dusimy. 








Smacznego!



1 komentarz:

  1. Weszłam na ten blog z polecenia i wierzicie mi,że warto ! :) Dania są pyszne, pięknie wyglądają, cóż chcieć więcej ... Pozostaje tylko życzyć sobie smacznego ! :) pozdrowienia dla Pani Blogerki :)

    OdpowiedzUsuń