Kiedy nie mam zbyt dużo czasu stawiam na sprawdzone przepisy. Proste smaki, kilka składników które tworzą jedną współgrającą ze sobą całość. Ten przepis nie wymaga dużego nakładu pracy ani czasu a smakuje wyśmienicie. Jeżeli macie ochotę komuś zaimponować to polecam serdecznie!
Składniki:
- makaron spaghetti ( 200g porcja dla dwojga )
- bakłażan ( w tym wypadku rozmiar nie gra roli )
- pomidory z puszki bez skórki
- 2-3 ząbki czosnku
- olej
- 2-3 łyżki oliwki z oliwek
- sól
- pieprz
- bazylia i oregano (pamiętajmy aby nie przesadzić z oregano )
- Kroimy bakłażana na kostkę.
- Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i wrzucamy pokrojonego bakłażana i podsmażamy ok 2-3 minut. (Bakłażan ma taką wadę , że podczas smażenia zachowuje się jak gąbka. Po usmażeniu musimy go odsączyć na ręczniku papierowym)
- Na drugiej patelni wlewamy oliwę z oliwek dodajemy czosnek i pomidory z puszki. Gotujemy ok 15- 20 min. Rozcieramy lub rozgniatamy widelcem (tutaj lepiej nie używać blendera bo zrobi nam się krem)
- Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bazylie i oregano ( najlepiej świeże)
- Do sosu dodajemy makaron spaghetti oczywiście ugotowany al dente
- al dente ( w dokładnym tłumaczeniu to znaczy "na ząb" w tym wypadku chodzi o niedogotowany, półtwardy. Jest to Włoski sposób przygotowania makaronu lub ryżu. Tak przygotowany makaron powinien delikatnie stawiać opór, być jędrny.)
- Pamiętajmy, że wodę należy posolić i dodać łyżkę oleju bądź oliwy aby makaron nam się nie posklejał.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz