Ziemniaki trochę inaczej
W Polsce jemy bardzo dużo ziemniaków. Przeważnie są one ugotowanym dodatkiem do mięsa. Tutaj mamy alternatywę dla tego warzywa. Ziemniaki zapiekane w piekarniku. Odkryłam ten przepis we Włoszech i od tamtej pory straciłam trochę głowę na jego punkcie (takie małe urozmaicenie do kotleta)
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- średnia cebula
- ser biały ( twardy)
- jajko
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- natka koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce (duże otwory)
- Pokroić cebulę na drobną kostkę a następnie delikatnie posolić.
- Posiekać czosnek, natkę pietruszki i koperku.
- Wymieszać ziemniaki,cebule, ser, jajko, czosnek, pietruszkę, koperek, sól, pieprz.
- Foremkę wysmarować olejem i nałożyć farsz.
- Pieczemy w piekarniku ok. 40 min
Smacznego!
już mam ochote na kotleta z tymi ziemniaczkami :) chodź same też są przepyszne, takie pożywne i zdrowe :) mniam... :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń