Danie smaczne, szybkie i proste!
Składniki:
- 200g makaronu spaghetti (we Włoszech porcja makaronu dla jednej osoby to 100g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- puszka tuńczyka w oliwie albo w sosie własnym
- oregano, bazylia
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę, dodajemy obrany czosnek i pomidory. Gotujemy ok. 5-10 min aż czosnek będzie miękki.
- Gotujemy makaron
- Do gotowego sosu dodajemy tuńczyka, zioła oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Wymieszać z makaronem.
- Makaron można posypać Gran Padano lub Parmigiano Reggiano. (We Włoszek z zasady nie łączy się sera z rybą a więc przy zamawianiu "Spaghetti al tonno " w restauracji nie otrzymamy Parmigiano do potrawy.
Smacznego!
hm... jakie pyszne to włoskie danie :) delicje !!! bajeczny samk! :) Pani Blogerka nie tylko smacznie gotuje, ale i ciekawostki z kuchni włoskiej nam zdradza ;) ja jestem zachwycona nie tylko smakiem, ale i gustownym podaniem! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń