niedziela, 24 listopada 2013

Spaghetti al tonno                                  czyli                                                                                                      Makaron z tuńczykiem











Danie smaczne, szybkie i proste!



Składniki:


  • 200g makaronu spaghetti (we Włoszech porcja makaronu dla jednej osoby to 100g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki 
  • puszka tuńczyka w oliwie albo w sosie własnym
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz



Wykonanie: 
  1. Na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę,  dodajemy obrany czosnek i pomidory. Gotujemy ok. 5-10 min aż czosnek będzie miękki.
  2. Gotujemy makaron 
  3. Do gotowego sosu dodajemy tuńczyka, zioła oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Wymieszać z makaronem. 
  5. Makaron można posypać Gran Padano lub Parmigiano Reggiano. (We Włoszek z zasady nie łączy się sera z rybą a więc przy zamawianiu "Spaghetti al tonno "  w restauracji nie otrzymamy Parmigiano do potrawy.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. hm... jakie pyszne to włoskie danie :) delicje !!! bajeczny samk! :) Pani Blogerka nie tylko smacznie gotuje, ale i ciekawostki z kuchni włoskiej nam zdradza ;) ja jestem zachwycona nie tylko smakiem, ale i gustownym podaniem! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń