wtorek, 26 listopada 2013

Pulpety z indyka gotowane na parze z serem









Bardzo lubię mięso z indyka ze względu na jego bardzo delikatny smak oraz jego walory dietetyczne. To nie jest skomplikowany przepis a smakuje wyśmienicie! Przypadł on do gustu mojemu mężowi, który jest zwolennikiem potraw smażonych. 



Składniki:

  • 200-300g mięso mielone z indyka (Ja je sama mielę bo lubię wiedzieć co jem) 
  • jajko
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżki masła
  • ok 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 ziół prowansalskich
  • natka pietruszki, natka koperku
  • ser żółty (jaki lubicie) 



Wykonanie pulpetów:

  1. Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę na maśle.
  2. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy.
  3. Wilgotną dłonią formujemy niezbyt duże kulki , do których wkładamy kawałki sera.
  4. Na talerzyk wsypać mąkę i obtoczyć w niej pulpety.
  5. Gotujemy nasze pulpety na parze.






Smacznego! 












2 komentarze:

  1. te pulpety z indyka to gratka dla każdego smakosza :) co za smak, bajeczne wykonanie, finezja... odpływam, chwila przyjemności...hm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobnie jak mąż Pani Blogerki lubię smażone potrawy, ale muszę przyznać,że pulpety z indyka gotowane na parze to rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń