Bardzo lubię mięso z indyka ze względu na jego bardzo delikatny smak oraz jego walory dietetyczne. To nie jest skomplikowany przepis a smakuje wyśmienicie! Przypadł on do gustu mojemu mężowi, który jest zwolennikiem potraw smażonych.
Składniki:
- 200-300g mięso mielone z indyka (Ja je sama mielę bo lubię wiedzieć co jem)
- jajko
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki masła
- ok 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 ziół prowansalskich
- natka pietruszki, natka koperku
- ser żółty (jaki lubicie)
Wykonanie pulpetów:
- Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę na maśle.
- Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy.
- Wilgotną dłonią formujemy niezbyt duże kulki , do których wkładamy kawałki sera.
- Na talerzyk wsypać mąkę i obtoczyć w niej pulpety.
- Gotujemy nasze pulpety na parze.
te pulpety z indyka to gratka dla każdego smakosza :) co za smak, bajeczne wykonanie, finezja... odpływam, chwila przyjemności...hm :)
OdpowiedzUsuńPodobnie jak mąż Pani Blogerki lubię smażone potrawy, ale muszę przyznać,że pulpety z indyka gotowane na parze to rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuń